miercuri, 23 octombrie 2013

Aproape totul despre WINDOWS 8 ...

 

Windows 8 este primul sistem de operare Microsoft capabil să unească lumea tabletelor cu cea a PC-urilor, oferind utilizatorilor o experienţă interactivă şi plăcută, atât din faţa tastaturii unui PC desktop complet utilat, dar şi pe ecranul tactil al unei tablete.
Pentru a împăca în egală măsură ambele categorii de dispozitive, Windows 8 adoptă un sistem cu două interfeţe distincte, una pentru PC-uri şi sisteme laptop şi o interfaţă special creată pentru ecrane tactile.
Cei care preferă interfaţa clasică pentru PC sunt întâmpinaţi cu un Windows Explorer asemănător celui din Windows 7, dar modificat pentru mai multă eficienţă în desfăşurarea operaţiilor uzuale şi optimizat pentru o mai bună compatibilitate cu ecranele tactile. Pentru scopul propus, interfaţa Windows Explorer a fost utilată cu o colecţie generoasă de icon-uri cu diferite dimensiuni, menită să faciliteze îndeplinirea operaţiilor comune, cum ar fi mutarea unor fişiere folosind interfaţa touchscreen şi nu neapărat tastatura şi mouse-ul.
În loc de meniurile clasice avem acum icon-uri grupate pe categorii, folosind un sistem de ribbon-uri ce va părea familiar utilizatorilor suitelor Micrsosoft Office 2010 şi 2007. Dacă alegerile făcute de Microsoft se vor dovedi inspirate sau nu rămâne de văzut, însă criticile aduse de-a lungul timpului sistemului Ribbon UI indică o oarecare reticenţă din parte utilizatorilor. Aparent, oficialii companiei nu sunt prea îngrijoraţi de criticile primite, mizând în schimb pe o adoptare forţată a noului sistem.
Optimizări pentru tablete
Versiunea pentru tabletă a interfeţei din Windows 8 a fost botezată Metro UI. Fără ferestre şi meniuri complicate, interfaţa Metro cucereşte printr-un design elegant şi dinamic. În loc de butoane neatrăgătoare, înghesuite într-un spaţiu cât mai mic, avem elemente grafice bine diferenţiate şi concepute din start pentru a fi controlate folosind nimic altceva decât stylus-ul sau degetele.
Interfaţa Metro este soluţia găsită de Microsoft pentru depăşirea limitărilor specifice sistemelor de operare Windows tradiţionale, bazate pe un design care pur şi simplu nu poate fi adaptat pentru a funcţiona eficient şi cu dispozitive care nu sunt echipate cu mouse şi tastatură.
Windows 7 instalat pe tabletă ne întâmpina cu meniuri înghesuite, perfect utilizabile în compania unui mouse precis, dar aproape imposibil de navigat folosind interfaţa touchscreen. Un alt inconvenient era şi dependenţa excesivă de tastatură pentru îndeplinirea anumitor comenzi uzuale, cum ar fi selectarea şi mutarea unor fişiere. Aceste operaţii eram obligaţi să le realizăm emulând funcţionalitatea unui mouse din interfaţa touchscreen, sarcină deosebit de frustrantă şi incomodă. Cu Metro UI, Windows 8 ne permite să uităm definitiv de mouse şi tastatură, cel puţin când vine vorba de activităţi multimedia şi accesarea aplicaţiilor uzuale, create pentru acest tip de interfaţă.
Dacă pentru unii dintre noi interfaţa Metro va părea deja familiară, asta se datorează alegerii unui design nu tocmai nou, ce împrumută elemente specifice platformei Windows Phone, dar şi defuncta linie de media playere Zune. Ambele interfeţe sunt caracterizate de forme geometrice simple, text clar şi uşor lizibil, respectiv efecte de scroll puţin sofisticate dar cu un impact vizual pronunţat.
După ce trecem de ecranul de întâmpinare, deblocat printr-un simplu gest swipe, urmat dacă este cazul de introducerea parolei de utilizator, ajungem la ecranul de start.
Ecranul de start este nimic altceva decât un meniu Start adaptat pentru formatul unei tablete şi dimensionat pentru întreaga suprafaţă a ecranului. De aici lansăm aplicaţiile instalate şi obţinem informaţii relevante despre starea acestora, prezentate sub formă de text sau imagini. Spre exemplu, putem afla dacă am primit mesaje noi prin e-mail, titlurile ultimelor ştiri descărcate de clientul RSS sau numele melodiei redate în player-ul software minimizat, ilustrat folosind coperta albumului. Toate aceste informaţii sunt actualizate în timp real, astfel încât vom şti întodeauna dacă o aplicaţie are informaţii noi de oferit, fără a trebui să o maximizăm pentru a verifica personal
Aplicaţiile prezente în ecranul de start sunt organizate în grupuri dimensionate astfel încât să utilizeze cât mai eficient spaţiul disponibil pe ecran. Putem muta după bunul plac aplicaţii dintr-un grup în altul, trăgând pur şi simplu de acestea cu ajutorul degetelor, fără a trebui să ţinem mai întâi apăsat pe icon-ul aplicaţiei, cum este cazul platformei Windows Phone. Pentru a muta o aplicaţie în alt grup avem însă nevoie de gesturi multitouch. Mai exact, ţinem icon-ul aplicaţiei cu un degetul mânii stângi şi derulăm în grupul următor folosind mâna dreaptă.
Gestul Pinch Zoom, executat cu două degete, ne permite să facem zoom în ecranul de start. La zoom maxim putem citi mai uşor informaţiile relevante despre aplicaţii, iar la zoom minim obţinem o listă extinsă cu aplicaţiile instalate, grupate compact sub forma unor icon-uri de dimensiuni reduse.
Cu un gest swipe către stânga accesăm o listă de pictograme reprezentând aplicaţiile active.
Windows 8 include şi un mod side-by-side, care permite împărţirea ecranului în două jumătăţi egale. Foarte util pentru ecranele cu format wide, modul side-by-side ne permite să lucrăm cu două aplicaţii în paralel, îmbunătăţind astfel productivitatea. Pentru a activa acest mod de lucru nu trebuie decât să tragem către stânga sau dreapta ecranului pictogramele afişate în lista cu aplicaţii active.
Gestul swipe către dreapta oferă acces la meniul Edgde UI şi afişează un ceas electronic. Acest meniu conţine elementele search, share, start, devices şi settings.
Dacă butonul Start ne duce înapoi de unde am plecat, butonul settings afişează un meniu cu icon-uri de notificare: iluminare ecran, reţea, volumul audio, etc. Butonul settings este şi locul unde aplicaţiile deschise afişează opţiunile avansate pentru configurare şi personalizare.
Butonul Search oferă acces la o funcţie de căutare similară celei din Windows 7, dar cosmetizată cu interfaţa Metro. Spre deosebire de Windows 7, funcţia de căutare poate lucra acum în tandem cu aplicaţiile instalate pentru găsirea de informaţii relevante. Spre exemplu, conectarea cu un client pentru o reţea de socializare ne va permite să căutăm diverse informaţii în cadrul reţelei de socializare.
Funcţia Share ne permite să distribuim diferite informaţii între aplicaţii, cum ar fi adresa unei pagini web.
Butonul Devices jocă rolul vechiulul Device Manager, oferind acces la diverse opţiuni de configurare pentru dispozitivele instalate.
Din păcate interfaţa Metro are şi unele dezavantaje, cum ar fi nevoia pentru aplicaţii special create pentru aceasta. Prima versiune oficială Windows 8 Developer Preview pune totuşi la dispoziţie o serie de aplicaţii funcţionale, cum ar fi Internet Explorer 10 şi un client Remote Desktop.
Windows App Store
La fel ca şi tabletele cu sistem de operare Android sau iOS, cele cu Windows 8 vor avea propriul magazin de aplicaţii. Pe lângă evidentele motivaţii financiare, prezenţa unui magazin virtual de aplicaţii serveşte drept fundaţie pentru crearea unui nou ecosistem format din aplicaţii modelate pentru interfaţa Metro.
Putem folosi sub Windows 8 şi aplicaţii create pentru Windows 7?
Compatibilitatea aplicaţiilor actuale cu sistemul de operare Windows 8 este o întrebare foarte importantă, la care din fericire răspunsul este unul pozitiv. Mai toate aplicaţiile create pentru sistemul de operare Windows 7 vor putea fi utilizate fără probleme şi sub Windows 8.
Un alt motiv serios de îngrijorare pentru utilizatori este chiar interfaţa Metro, o alternativă cu mult potenţial, inovatoare, dar foarte diferită de clasicul Windows Explorer, fapt ce ar putea crea mari probleme de acomodare utilizatorilor obişnuiţi de ani buni cu rutinele specifice sistemelor de operare Windows.
În această ediţie Windows 8 Developer Preview, interfaţa Metro a înlocuit complet meniul de start în stil Windows 7, însă acesta va reveni versiunea finală a sistemului de operare.
Pentru a părăsi interfaţa Metro putem folosi combinaţia de taste Windows + M sau Alt + Tab. Interfaţa clasică din Windows 8 este asemănătoare celei din Windows 7, cu excepţia butonului Start, a cărui apăsare ne duce înapoi în interfaţa Metro. În lipsa vechiului Start Menu, va trebui să apelăm la anumite trucuri pentru a reuşi unele operaţii banale, cum ar fi oprirea sau repornirea calculatorului.
Aceste funcţii sunt acum prezente în panoul Settings din meniul Metro şi pot fi accesate direct folosind combinaţia de taste Win + I.
Windows Explorer în generaţia Windows 8
Noua interfaţă Windows Explorer este în mod evident optimizată pentru ecrane tactile, fiind utilată cu un set cuprinzător de icon-uri prin care putem îndeplini cele mai comune operaţiuni, cum ar fi selectarea şi mutarea de fişiere. În timp ce utilizatorii de tablete şi cei care abia acum învaţă să folosească PC-ul vor aprecia cu siguranţă noua interfaţă, cei obişnuiţi să folosească îndeosebi comenzi realizate din tastatură şi mouse ar putea fi mai degrabă incomodaţi de aceasta.
Din fericire interfaţa bazată pe ribbon-uri poate fi minimizată cu uşurinţă, obţinând astfel un aspect mai curat în ferestrele afişate şi mai mult spaţiu util pentru listele de fişiere
 
Printre schimbările aduse noului Windows Explorer se numără şi un sistem revizuit pentru operaţiile de copiere şi mutare a fişierelor, în care toate informaţiile relevante sunt concertate într-o singură fereastră, unde putem pune pauză, relua sau stopa sarcinile aflate în desfăşurare. Tot aici putem obţine informaţii detaliate despre vitezele de transfer, măsurate în timp real şi ilustrate cu grafice în care sunt reprezentate vitezele atinse de-a lungul întregii operaţiuni.
Modul în care sunt rezolvate conflictele, apărute atunci când dorim să copiem sau să mutăm fişiere către o locaţie în care se află deja fişiere cu nume identice, a fost revizuit.
În locul meniurilor confuze prezentate utilizatorilor sub Windows 7, avem o fereastră de dialog simplificată în care putem selecta fişierele pe care dorim să le păstrăm.
Suport nativ pentru fişiere ISO şi VHD
 
În Windows 8 nu mai avem nevoie de aplicaţii software specializate pentru accesarea fişierelor imagine, această facilitate fiind disponibilă chiar din Windows Explorer. Tot ce trebuie să facem este să alegem fişierul ISO dorit şi să folosim opţiunea Mount.
Mai multă flexibilitate pentru Windows Task Manager
Task Manager-ul din Windows 8 a fost complet refăcut, noua versiune oferind mai multe facilităţi prin care putem evalua starea de funcţionare a sistemului de operare.
Dacă în modul de vizualizare simplificat suntem întâmpinaţi de o listă în care sunt afişate doar numele aplicaţiilor deschise, apăsarea butonului More Information ne pune la dispoziţie informaţii detaliate referitoare la gradul de încărcare a procesorului, cantitatea de memorie RAM utilizată, nivelul de încărcare a conexiunii la reţea şi volumul de date transferat către/dinspre harddisk.
O noutate pentru Windows 8, este posibilitatea de a suspenda activitatea aplicaţiilor deschise, atunci când nu sunt utilizate. Aplicaţiile rămân în continuare rezidente în memoria RAM, dar fără a încărca inutil procesorul. Avantajul este că putem relua oricând lucrul cu aplicaţiile trecute în fundal, exact de unde am rămas şi fără a trebui să aşteptăm pentru încărcarea acestora. Din păcate funcţia suspend este disponibilă doar în aplicaţiile dezvoltate pentru noua interfaţă Metro.
Tab-ul App History ne permite să monitorizăm nivelul de încărcare a procesorului, memoria RAM, activitatea harddisk-ului şi a interfeţelor de reţea, ilustrate în cadrul unui grafic detaliat.
În Tab-ul Startup putem urmări procesele care sunt lansate la pornirea sistemului de operare şi timpii necesari pentru încărcarea fiecăruia dintre ele. Această informaţie este deosebit de utilă, permiţând descoperirea rapidă şi dacă este cazul eliminarea din lista de startup a aplicaţiilor care încetinesc prea mult pornirea sistemului de operare.
Windows 8 - Suport nativ pentru fişiere imagine (ISO şi VHD)
În afară de fişiere ISO, Windows 8 oferă suport şi pentru imagini VHD (virtual hard disk), un format folosit pentru încapsularea conţinutului unui harddisk în cadrul unui singur fişier.
Discurile virtuale pot fi montate în acelaşi mod ca şi fişierele ISO, însă vor apărea în Windows Explorer sub forma unor partiţii suplimentare a unui harddisk, pe care putem desfăşura operaţii de scriere şi citire a fişierelor.
Internet Explorer 10 şi Windows 8
Sub Windows 8, Internet Explorer 10 pune la dispoziţie două tipuri de interfeţe. Dacă lansăm aplicaţia din Taskbar, vom fi întâmpinaţi de interfaţa clasică, asemănătoare celei din Internet Explorer 9.
Atunci când deschidem Internet Explorer 10 din ecranul de start al interfeţei Metro, aplicaţia este lansată în mod maximizat şi capătă un aspect complet diferit faţă de versiunea non-Metro.
Un nou Control Panel
Interfaţa Metro a adus beneficii şi pentru secţiunea Control Panel, aceasta având acum un aspect mai curat, mai bine organizat şi uşor de înţeles fără a avea nevoie de prea multe explicaţii.
Dintre opţiunile de configurare prezente în Control Panel, poate cea mai interesată este Sync PC Settings. Pe scurt, această opţiune ne permite să folosim aceleaşi opţiuni de configurare pe mai multe PC-uri simultan, împreună cu tema de interfaţă şi wallpaper-ul preferat.
File History - funcţie de backup integrată
File History panel poate fi găsit în Control Panel şi permite configurarea unui harddisk pentru sarcini de backup, utilizat pentru păstrarea unui istoric format din copii de siguranţă pentru toate fişierele create de utilizator. Practic, File History creează câte o copie de siguranţă ori de câte ori salvăm modificările într-un document text, edităm o fotografie, ştergem sau copiem fişiere noi.
File History funcţionează deopotrivă pentru locaţii aflate pe harddisk, dispozitive de stocare portabile şi chiar locaţii aflate în reţeaua locală. Atunci când dorim să restaurăm o versiune mai veche a unui fişier tot ce trebuie să facem este să răsfoim catalogul File History, în care fişierele sunt prezentate în ordine cronologică.
Numărul de versiuni păstrate pentru fiecare fişier variază în funcţie de capacitatea de stocare disponibilă serviciului File History, mai mult spaţiu de stocare alocat permiţând păstrarea versiunilor mai vechi de fişiere pentru mai mult timp.
PC Refresh şi Reset
Pentru versiunile mai vechi ale platformei Windows, readucerea sistemului de operare la starea iniţială presupunea formatarea partiţiei de sistem şi reinstalarea completă. Începând cu Windows 8 putem reface sistemul de operare fără a risca să pierdem colecţia de poze, muzică şi alte documente importante stocate pe harddisk, apelând la funcţia Refresh your PC.
Opţiunea Reset echivalează cu instalarea "pe curat" a sistemului de operare şi presupune ştergerea tuturor fişierelor aflate pe harddisk, în afara celor care au legătură cu sistemul de operare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

BRAINHUNTER-X