duminică, 13 mai 2012

Cum sa instalezi Windows 7


1.1. Manual de instalare Windows 7 – Bootare de pe DVD

Inainte de toate, pentru a instala Windows 7, trebuie sa stim cum se booteaza calculatorul de pe DVD-ul de instalare.
BOOT-area (pornirea calculatorului), de pe CD ori memorie USB (pendrive), este, hai sa recunoastem, un proces la fel de complicat pentru unele persoane pe cat de simpul pentru altele. Pentru cea de-a doua categorie de utilizatori m-am gandit ca n-ar strica sa scriu un mic tutorial in care sa explic, asa cum stiu eu mai bine, cum se BOOT-eaza calculatorul de pe CD si respectiv, memorie sau hard disk USB.

Configurarea BIOS-ului
In momentul in care pornim calculatorul, inainte de incarcarea sistemului de operare, putem observa afisarea unui mesaj care ne indica ce tasta trebuie sa apasam pentru a intra in configuratia BIOS-ului. De obicei tasta este F2 insa poate varia in functie de fabricantul sistemului sau in functie de fabricantul placii de baza (in cazul calculatoarelor homemade). Mesajul este asemanator cu cel afisat in imaginea de mai jos:



La apasarea tastei indicate de sistem va fi afisat BIOS-ul. In BIOS va trebui sa cautam optiunea “BOOT” (sageata 1), si in aceasta sa pozitionam CD-ROM-ul (in cazul in care dorim pornirea sistemului de pe CD), pe prima pozitie (sageata 2).

BOOT-are de pe CD sau DVD

Nu exista o regula insa de obicei, pentru a modifica pozitiile elementelor, BIOS-ul ne ofera instructiuni (sagetile 3 si 4 din imaginea de mai jos), referitoare la tastele ce pot fi utilizate pentru a urca/cobori in lista elementul selectat:


In cazul de fata cu tasta + (plus), urcam postitii, cu tasta - (minus), coboram. Cu sagetile de navigare de pe tastatura (stanga, dreapta, sus, jos), selectam elementul a carei pozitie in lista dorim sa o modificam.
In cazul de fata calculatorul va realiza boot-area in urmatoarea ordine:
de pe CD ori DVD.
de pe Hard Disk
de pe mediu extern (pendrive / unitate externa)
de pe un Hard Disk din retea

In momentul in care am pozitionat pe primul loc dispozitivul de pe care dorim pornirea calculatorului, apasam tasta F10 pentru a salva modificarile apoi apasam Enter pentru a reporni calculatorul:



Avand setari precum cele din imaginea de mai sus, la urmatoarea repornire a calculatorul BIOS-ul il va obliga sa BOOT-eze de pe CD ori DVD. Se recomanda ca dupa instalarea sistemului de operare sa se readuca pe prima pozitie in lista de BOOT-are Hard Disk-ul.
BOOT-are de pe memorie USB sau alte medii externe

Pentru BOOT-area de pe un mediu extern, pe prima pozitie lasa optiunea “Removable Devices“:


Bineinteles ca si in acest caz va trebui sa salvam modificarile apasand tasta F10 apoi tasta Enter.

Nota: e posibil ca meniul BOOT sa nu fie afisat identic cu cel din imaginile din acest articol. La fel e posibil ca obtinile de boot-are sa le gasiti intr-un sub-meniu de genul “First Device Boot“. Indiferent de denumire si de locul in care se afla, aceste obtinuni fac un singur lucru: ne permit sa alegem dispozitivul de pe care calculatorul va porni.

1.2. Manual de insalare Windows 7 – Limba & Tastatura

Dupa ce am setat calculatorul sa booteze de pe DVD il pornim si, atunci cand ni se va cere acest lucru, apasam orice tasta pentru a realiza bootarea apoi asteptam pana cand va fi afisata prima fereastra in care ni se va cere sa intervenim



Dupa cum puteti vedea in imaginea de mai sus, eu am lasat limba engleza. Voi alegeti din lista optiunea dorita apoi apasati Next. In urmatoarea fereastra, apasati butonul “Install Now” pentru a realiza instalarea sistemului de operare.
 Daca vi se va cere sa acceptati contractul. Selectati caseta “I accept the license terms” si treceti mai departe.
Daca apare o fereastra in care vi se cere sa alegeti intre Upgrade sau Custom (advanced), alegeti ultima varianta respectiv, Custom (advanced).
1.3. Manual de instalare Windows 7 – Crearea partitiilor

A venit momentul sa cream partitiile:
In cazul in care dorim sa stergem toate datele de pe Hard Disk pentru a realiza o noua structura a partitiilor, selectam pe rand fiecare unitate de disk afisata in “Where do you want to install Windows” » Drive options (advanced) » Delete. Repetam procedura pana ramanem cu o singura unitate, asa cum poate fi observat in imaginea de mai jos:
In cazul in care dorim sa pastram partitiile anterioare (ex: partitia D), stergem toate partitiile mai putin cea pe care dorim sa o pastram apoi continuam.
Indiferent daca vom pastra sau nu o partitie existenta deja, facem click pe spatiul nealocat » Drive options (advanced):

Pentru inceput vom crea partitia in care va fi instalat sistemul de operare respectiv, partitia “C“. Pentru a face acest lucru, in caseta “Size” indicam in MB (1 GB = 1024 MB), spatiul care va fi alocat acestei partitii dupa care facem click pe “Apply“:



In momentul crearii primei partitii, asistentul de instalare ne va instiinta ca va crea o noua partitie rezervata sistemului de operare. Facem click pe OK:



Cu spatiul ramas nealocat (in cazul in care nu am utilizat tot spatiul de pe Hard Disk pentru partitia “C“) vom crea o noua partitie. Pentru a face acest lucru, selectam spatiul nealocat apoi facem click pe “New“:



Deoarece vom folosi tot spatiul ramas nealocat pentru crearea partitiei secundare (ex: partitia “D“), nu va fi necesar sa indicam spatiul care ii va fi alocat acesteia. Asadar, facem click pe “Apply“:


1.4. Manual de instalare Windows 7 – Instalarea propriu-zisa
Selectam prima partitie creata apoi facem click pe “Next” pentru a initia instalarea sistemului de operare Windows 7:

Nu ne mai ramane decat sa asteptam ca asistentul de instalare sa realizeze instalarea sistemului de operare asadar asteptam sa ne fie solicitata interventia.
Important: Pe durata instalarii, calculatorul se va restarta si este posibil sa ni se ceara sa apasam orice tasta pentru a porni de pe DVD. Bineinteles ca nu vom face acest lucru daca nu dorim sa reluam procesul de instalare de la inceput.

1.5. Manual de instalare Windows 7 – Nume de utilizator, nume PCIn momentul in care instalarea sistemului de operare a fost realizata ni se va cere sa scriem un nume de utilizator cu care ne vom loga in Windows si, optional, un nume pentru identificarea calculatorului in retea. Daca nu dorim sa folosim un cuvant anume pentru numele calculatorului, asistentul ii va da acestuia numele de utilizator ales la care se va adauga textul “-PC“. Dupa cum puteti observa, eu am optat pentru definirea ambelor informatii:


1.6. Manual de instalare Windows 7 – Parola & indiciu

Urmatorul pas consta in scrierea parolei si a indiciului capabil sa ne aminteasca parola in cazul in care o vom uita:

1.7. Manual de instalare Windows 7 – Sfarsit
La final ni se va recomanda sa instalam actualizarile existente. Bineinteles ca va recomand sa selectati prima optiune din lista:


Simplu, nu ?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

BRAINHUNTER-X