miercuri, 30 mai 2012

Cum sa te lasi furat ...



Pentru cei mai mulţi dintre noi, paginile reţelei de socializare Facebook sunt o cale rapidă de comunica cu prietenii sau arăta cele mai frumoase poze din albumele de vacanţă. Ocazional, Facebook permite şi satisfacerea acelor mici capricii, în care ne lăudăm cu cea mai nouă ţinută vestimentară, autoturismul abia achiziţionat şi alte bunuri materiale prin care sperăm să îmbunătăţim percepţia socială a imaginii de sine.



Iţi place să pozezi pe Facebook în haine scumpe, acoperit de bani şi bijuterii? Atunci rişti să cazi pradă hoţilor.
Din păcate unii oameni duc la extrem această practică aparent nevinovată, pozând pe Facebook încărcaţi de bijuterii şi obiecte de mare valoare, sau chiar acoperiţi cu teancurile de bani scoase de sub saltea. În încercarea lor nechibzuită de a impresiona prietenii şi eventual, a face în ciudă rivalilor, lăudăroşii fără măsură ajung un adevărat magnet pentru hoţi şi escroci de tot felul, sau chiar răpitori, care se pot folosi de indiciile dezvăluite în poze pentru a afla locaţiile frecventate de victimă, trecând apoi la răpirea acesteia.

Indiferent de modalitatea de atac preferată, hoţii de pe Facebook merg întodeauna la sigur, ştiind chiar de la viitoarea victimă ce bunuri de valoare are în posesie şi eventual, cum arată locaţia care urmează să fie prădată.



Pozele cu obiecte de valoare pe care le deţii, nu au ce căuta pe Facebook
Acesta este şi cazul unei tinere australiene în vârstă de 17 ani, care la doar câteva ore după ce a încărcat pe Facebook o poză în care apărea alături de un teanc foarte mare de bani, a primit o vizită neanunţată din partea unor hoţi care ştiau exact ce vor să obţină. Din fericire pentru ea, tânăra care îşi ajutase bunica să numere banii economisiţi de-a lungul vieţii a încărcat poza dintr-o altă locaţie, adresa obţinută de hoţi în urma localizării adresei IP fiind incorectă. Aceştia s-au mulţumit în cele din urmă doar cu o mică sumă de bani şi câteva bunuri din locuinţă, fără a deveni violenţi sau încerca să abuzeze de victima încă neajunsă la vârsta majoratului.



Cum să devii pradă sigură pentru hoţi: te lauzi pe Facebook cu ce ai acasa
Dacă vă întrebaţi cum poate obţine o echipă de hoţi adresa IP a unei persoane care tocmai a încărcat o poză pe Facebook, ei bine soluţia este pusă la dispoziţie chiar de reţeaua de socializare, sub forma unei arhive conţinând tot ce ai făcut pe Facebook. Obţinerea acestei arhive este posibilă accesând secţiunea Account Settings a profilului de utilizator Facebook, iar apoi funcţia "download your information". Pentru download nu este nevoie decât de numele de utilizator şi parola contului de Facebook, respectiv acces la contul de email asociat acestuia.

Presupunând că aceste criterii au fost îndeplinite, localizarea efectivă a unei persoane folosind adresa de IP poate fi o operaţiune relativ simplă pentru un hacker experimentat, mai ales dacă acesta obţine acces la baza de date cu utilizatori a companiei furnizoare de internet la care este abonată viitoarea victimă. Bineînţeles, orice date personale încărcate de utilizator în profilul Facebook, începând cu şcoala unde învaţă sau compania unde lucrează, pot fi de mare ajutor, permiţând atacatorilor să urmărească persoana vizată pentru aflarea adresei exacte de domiciliu.

În concluzie, lauda pe Facebook este un sport periculos, în care pozele cu obiecte de valoare şi orice indicii care dau de veste despre bogăţiile de acasă sunt adevărate invitaţii pentru hoţi. De asemenea, sunt de evitat pozele prin care riscăm să dezvăluim locaţiile pe care obişnuim să le frecventăm mai des, dar şi postarea oricăror informaţii care ar putea ajuta persoane străine să dea de urma noastră.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

BRAINHUNTER-X