sâmbătă, 12 mai 2012

Sunt cel mai tare hacker din lume ...



“Pot patrunde in orice sistem informatic si pot fura orice date. Pot sa ma uit in computerul tau si nici macar n-o sa stii ca am fost acolo.“ Acestea sunt, de regula, amenintarile unor hackeri incepatori. Pentru ei este foarte importanta faima dobandita in urma unor atacuri informatice. Adevaratii profesionisti, din ce in ce mai putini, nu lasa urme. Prefera sa nu stie nimeni ca ar exista. Si pe Internet, ca si in lumea reala, avem de-a face cu profesionisti si amatori. Astazi o sa aratam cu degetul cateva dintre celebritatile celor doua categorii.

„Hacker“ e un termen complex

La inceputuri, hacker-ul era acel individ creativ, din categoria programatorilor, designer-ilor sau inginerilor, care aducea originalitate prin creatiile sale. Acum, prin hacker se intelege individul care patrunde neautorizat in sisteme informatice, care distruge sau fura date ori realizeaza un alt gen de activitate ilegala si distructiva.

Dincolo de aceasta definitie insa, hackerii pot fi priviti cu admiratie sau cu ura. Cea mai importanta distinctie vizeaza insa razboiul curent intre hacker-ul creativ (care adesea testeaza, la cererea acestora, sisteme informatice ale marilor companii, pentru a descoperi eventuale brese de securitate) si hacker-ul infractor (intalnit foarte des sub diverse denumiri generice: cracker, spammer, carder, phisher etc.).
Daca privim lucrurile din alta perspectiva, hackerii pot fi impartiti doar in doua categorii: cei care isi scriu singuri programele necesare activitatii pe care o fac si cei care folosesc programe facute de altcineva. Adesea, gradul cel mai mare de pericol il prezinta amatorii, care folosesc programe gata facute, pentru ca nu stiu, in cele mai multe dintre cazuri, care sunt efectele exacte ale faptelor proprii. in schimb, profesionistii sunt periculosi pentru ca pot face orice din multe sisteme informatice. Nu trebuie decat sa-si puna mintea la contributie.

Manifestul unui hacker

„Da, sunt un criminal. Curiozitatea m-a impins in situatia de acum. Crima mea este aceea ca judec oamenii dupa ce gandesc si spun, nu dupa cum arata. Crima mea este aceea ca sunt mai destept decat unii dintre semenii mei, un lucru pentru care multi dintre ei nu ma vor ierta. Sunt un hacker si acesta este manifestul meu. Poti sa ma opresti pe mine, ca individ, dar nu-i poti opri pe toti cei ca mine. in fond, suntem toti la fel.“
Asa se termina unul dintre cele mai inspirate texte scrise vreodata de un hacker. Autorul este tanarul Loyd Blankenship, cunoscut sub numele „The Mentor/Mentorul“. Acesta a fost arestat in ianuarie 1986 de politia americana. Crima pe care o savarsise era foarte grava: facea parte dintr-un grup de adolescenti care dobandisera accesul total la intreaga retea de telefonie americana. in urma arestarii, Blankenship a ramas totusi vestit mai mult pentru manifestul sau decat pentru activitatea infractionala.

Se intercepteaza retele militare

Gary McKinnon, 39 de ani, este somer in prezent. Inginer informatician ca pregatire, el a patruns in 97 de computere ale armatei americane si ale NASA in 2001 si 2002, savarsind ceea ce presa americana numeste „cea mai mare expunere a unor retele militare din toate timpurile“. Printre retelele militare pe care se pare ca le-a „vizitat“ hackerul se afla si cele ale Marinei americane, Departamentului de aparare al SUA, Departamentului de aviatie al SUA si Pentagonului.
Pagubele estimate de Guvernul SUA pentru depistarea si corectarea problemelor pe care le-a creat McKinnon se ridica la 700.000 de dolari. Este foarte posibil ca McKinnon sa fie extradat in America pentru a raspunde acuzatiilor care i se aduc in 14 state americane. Sentinta pe care o poate primi e pedeapsa cu 70 de ani de inchisoare.
in alt colt al lumii, politia rusa se lauda cu infractorii din propria tara. Divizia dedicata investigarii criminalitatii informatice din Rusia, Departamentul K, a avertizat guvernul rus ca hackerii autohtoni sunt cei mai buni din lume.

Rusii sunt greu de batut

Declaratia a venit din partea unui general al Departamentului K, Boris Miroshnikov. Vorbind la Congresul e-Crime din Londra, Boris Miroshnikov a spus ca adolescentul clasic al Rusiei, care folosea in trecut metode primitive de hacking, a trecut acum la un alt nivel. Odata cu varsta, a capatat experienta si incepe sa realizeze ca activitatea sa poate fi o sursa importanta de venituri.
Printre cei mai faimosi infractori informatici ai Rusiei din ultima vreme se afla Vladimir Levin, un matematician, organizator si conducator al unui grup care a reusit sa fure 10 milioane de dolari din sistemul informatic al Citibank. Levin a fost ulterior arestat si risca sa fie extradat in SUA. Nici la acest moment nu se cunoaste modalitatea prin care hackerii au reusit sa afle parolele de acces la reteaua Citibank.
Un alt infractor celebru al Rusiei este Leo Kuvayev, care are drept domeniu de activitate trimiterea de mesaje comerciale nesolicitate. Potrivit procesului deschis pe 11 mai 2005 de Tom Reilly, procurorul statului Massachusetts, Kuvayev este responsabil pentru trimiterea zilnica a zeci de milioane de e-mail-uri continand reclame la produse contrafacute si pornografie. Potrivit website-ului SpamHaus, care se ocupa de analiza fenomenului spam in lume, rusul ar fi printre primii trei spammeri ai lumii. Pe 11 octombrie 2005, Leo Kuvayev a pierdut procesul cu statul Massachusetts si a fost obligat la plata unor despagubiri in suma de 37 de milioane de dolari.

 Kevin Mitnick
Este arestat de FBI in 1995 si condamnat pentru spargerea sistemelor informatice ale Fujitsu Siemens, Nokia si Sun Microsystems. Petrece cinci ani in inchisoare. Se spune ca informatiile pe care le dobandise erau atat de importante, incat a trebuit izolat timp de opt luni, fara sa poata avea legaturi cu alti detinuti. A fost eliberat pe 21 ianuarie 2000, iar pe timpul perioadei de eliberare conditionata a avut interdictie de a folosi vreo tehnologie de comunicatie, alta decat telefoanele fixe. Nu a avut voie sa se apropie de un computer pana in 2003. Nici la momentul actual, autoritatile SUA nu au descoperit, probabil, intreaga activitate infractionala a lui Kevin Mitnick.
Aceasta aura de mister, precum si faptul ca in timpul incarcerarii sale au aparut tot felul de controverse privind modalitatea in care autoritatile au facut arestarea au facut din Mitnick figura cea mai proeminenta a criminalitatii informatice de pana acum. Unii spun ca si datorita lui legislatia americana a fost adaptata la noile cerinte ale Internetului.
Din alte puncte de vedere insa, activitatea lui Mitnick este lipsita de spectaculozitate si n-ar putea concura cu omul care si-a propus sa devina hackerul numarul 1 al lumii.

Kevin Poulsen
Este actualmente editor al unei publicatii respectabile: „Wired News”. in anii ’80 insa, a avut o cariera prolifica de infractor informatic. A fost unul dintre putinii oameni care si-au propus de la inceput sa realizeze acele lucruri pe care nu le realizase nimeni pana atunci. Pentru a-si dovedi cunostintele informatice, Poulsen a preluat, la un moment dat, controlul asupra tuturor liniilor telefonice ale postului de radio KIIS-FM din Los Angeles, obtinand astfel garantia ca va fi al 102-lea apelant la acele telefoane. Fapt echivalent cu castigarea unui premiu care consta intr-un autoturism Porsche 944 S2. in 1991 a fost arestat, iar in 1994 a fost condamnat la 51 de luni in inchisoare si la plata unor despagubiri de 56.000 de dolari.

3 comentarii:

  1. Tare! daca au minte bravo lor!

    RăspundețiȘtergere
  2. Are dreptate! Esti tare daca ai vulnerability of NASA... :D

    RăspundețiȘtergere
  3. :::)))) salut eu nu doresc sa fiu haker eu as dori un mic programel pentru a haka un server de joc si nu stiu cum sa al gasesc ! daca poate cineva sa ma ajuta poate sa ami lase un mejaj eu zic ca este un lucru minor si nu este de condamnat > am citit istoricul de mai sus si ma luat frica > dar pentru un joc nu cred ca e ceva rau intentionat va multumesc

    RăspundețiȘtergere

BRAINHUNTER-X